Hartstilstand treft in België 30 slachtoffers per dag. Weet jij wat je moet doen om iemands leven te redden?

 

Veel te weinig Belgen weten hoe ze iemand met een hartstilstand moeten reanimeren. En op openbare plaatsen is een tekort aan automatische externe defibrillatoren. De meeste mensen weten trouwens ook niet waar ze die dan kunnen vinden of hoe ze die moeten gebruiken. Dat is de vaststelling van de Belgian Heart Rythm Association (BeHRA) in een interview dat gepubliceerd werd op de website van de Standaard*.

 

Bijna 15.000 slachtoffers per jaar

Jaarlijks krijgen 10.000 tot 15.000 Belgen een hartstilstand. Dat zijn er bijna 30 per dag. Gemiddeld overleven daarvan slechts 2 slachtoffers. De overlevingskans zonder onmiddellijke interventie is maar 10%. Die cijfers tonen aan dat hartstilstand de belangrijkste natuurlijke doodsoorzaak is in ons land.

Bij een plotse hartstilstand is het van cruciaal belang om meteen in te grijpen. Ook al zijn de hulpdiensten snel ter plekke, vaak is het na slechts 10 minuten al te laat.

Wat je zo snel mogelijk moet doen:

  • Bellen naar de gespecialiseerde hulpdiensten (112);
  • De overlevingskansen verhogen en zo goed mogelijk reageren met de juiste ‘reflexen’;
  • De elementaire, maar levensnoodzakelijke zorgen blijven toedienen tot de hulpdiensten er zijn;
  • De hulpdiensten doeltreffend bijstaan/ onmiddellijk een maximum aan informatie meegeven.

Het gaat om eenvoudige, maar precieze handelingen. Het volstaat dat je deze kent. Na een opleiding van 3 uur kan je misschien de afloop van een kritieke situatie al in positieve zin wijzigen.

Waarom geen opleiding volgen?

Direct handelen betekent wellicht een mensenleven redden, maar te weinig mensen weten wat ze moeten doen in een dergelijke situatie en nog minder hoe ze een defibrillator moeten gebruiken. Bovendien zijn er ook te weinig van deze toestellen. Eind mei bezocht de BeHRA heel wat scholen over het hele land om iedereen te sensibiliseren en handelingen aan te leren die levens kunnen redden.

Het Rode Kruis van België organiseert initiatiesessies in dringende hulpverlening het hele jaar door. Ook jij kunt misschien ooit een leven redden, misschien zelfs het leven van één van je naasten.

-> Surf naar de site van het Rode Kruis voor meer info.