Is jouw kind goed vastgeklikt in de wagen?

 

80% van de ouders denkt dat hun kind veilig vastgeklikt is in de wagen. Nochtans heeft een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) aangetoond dat dat bij 1 op de 2 kinderen niet zo is.

Wist je dat de kans op overlijden of ernstige verwondingen 3 keer kleiner is wanneer je kind bij een ongeval in een aangepast autozitje zit? Een paar tips om je oogappels correct vast te klikken.

Wat zegt de wet?

 • Kinderen kleiner dan 1,35 m: bevestigingssysteem verplicht
 • Kinderen groter dan 1,35 m: bevestigingssysteem of veiligheidsgordel

Men maakt een uitzondering voor taxi’s, voertuigen die meer dan 8 passagiers vervoeren, bestelwagens, of wagens waarmee men kinderen vervoert die niet van de bestuurder zijn. Raadpleeg de brochure van het BIVV voor meer informatie.

Hoe kies je een goed autozitje?

Leeftijd van het kindGewicht van het kindUitrusting van de wagen

Jonger dan 1 jaar 
Het kind moet in een zitje meerijden tegen de rijrichting in.

Het kind weegt meer dan het maximumgewicht van het zitje? Schaf een ander zitje aan waarin het kind nog tegen de rijrichting in kan meerijden.

Ouder dan 1 jaar 
Het kind mag met de rijrichting mee meerijden, maar het is aangeraden het kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te laten meerijden.

Minder dan 13 kg 
Het kind moet in een zitje meerijden tegen de rijrichting in, tenzij zijn hoofd boven de rand van het zitje uitsteekt.

Meer dan 13 kg 
Het kind mag meerijden met de rijrichting mee.

Beschikt de wagen over standaard driepuntsgordels? Een autozitje kan probleemloos geïnstalleerd worden.

U hebt alleen een heupgordel om het zitje vast te maken? Een garagist kan hem vervangen door een driepuntsgordel.

Beschikt je wagen over een Isofix-systeem? Gebruik dan best een Isofix-zitje.

 

Enkele tips:

 • Kies voor een zitje met een homologatielabel en test het voor je het koopt. Zo weet je of je veiligheidsgordels lang genoeg zijn om het zitje correct vast te maken.
 • Installeer het autozitje op een correcte manier en kies voor een Isofix-bevestigingssysteem, waarvan de installatie makkelijker en veiliger is.
 • Klik je kind vast, zelfs voor korte trajecten. 40% van de zware ongevallen met kinderen gebeurt op minder dan 3 km van huis.
 • Vervang het autozitje na een ongeval of een botsing. Koop ook nooit een tweedehandszitje als je de verkoper en de geschiedenis van het zitje niet kent.

En voor baby’s?

 • Baby’s moeten altijd tegen de rijrichting in meerijden, zowel vooraan als achteraan in de wagen. Dat verlaagt het risico op zware of dodelijke letsels bij frontale botsingen. De nekspieren van een baby zijn nog niet voldoende ontwikkeld om het hoofd tegen te houden tijdens een botsing. Daarom mag een baby nooit met de rijrichting mee meerijden. Plaats nooit een stoeltje op plaatsen waar een frontale airbag actief is.

Wist u dat?

 • Er kwam iets tussen en een van uw vrienden haalt uw kinderen af van school, maar ze heeft geen bevestigingssysteem in haar wagen? In dat geval mag je kind (minimaal 3 jaar oud) achterin meerijden. Het moet wel een veiligheidsgordel dragen. Die uitzondering geldt echter niet wanneer je je kind in je eigen wagen vervoert.
 • Het bevestigingssysteem niet (correct) gebruiken is een inbreuk en kan beboet worden.
 • Een kind dat niet vastgeklikt is tijdens een botsing bij 50 km/u, moet een klap opvangen die gelijkstaat aan een val van 10 meter hoogte.
 • Een wagenzitje moet altijd vastgemaakt zijn in de wagen, zelfs wanneer je kind er niet in zit. Bij een ongeval kan zo’n zitje een gevaarlijk projectiel worden voor de bestuurder en passagiers.

Je vindt deze informatie en heel wat andere tips in de brochures van het BIVV.

Goede reis!